Fitnesstrainer B
Jaarlijks behalen bijna 400 fitnessprofessional hun Fitnesstrainer B (niveau 4) diploma. Ben jij de volgende? Lees hieronder hoe!
Wat ga je leren?
Een groot deel van de ruim 3 miljoen fitnessers in Nederland heeft voldoende aan basisbegeleiding. Maar lang niet iedereen is daarmee geholpen. Als niveau 4 professional bied je hen het beetje extra dat ze nodig hebben om alsnog hun doelen te bereiken. Je maakt programma’s die écht aansluiten op iemands lichaam, en specifieke behoeften en mogelijkheden. Je vergroot je kennis op een aantal thema’s uit de niveau 3 opleiding, zoals trainingsleer en gedragsverandering. Maar je maakt ook kennis met een aantal nieuwe facetten van het trainerschap. Je gaat op individuele basis met een klant aan de slag en leert van A tot Z wat ervoor nodig is om iemand een stap verder te krijgen. Bekijk ook het volledige beroepscompetentieprofiel.
Cursusboek
Het cursusboek Fitnesstrainer B bevat de theorie die je nodig hebt om als niveau 4 professional aan de slag te kunnen. Het boek speelt in op de diversiteit van het vak van fitnessinstructeur. Het gaat niet alleen om anatomie, fysiologie en trainingsleer, maar ook over andere competenties die je nodig hebt om succesvol te worden in de fitnessbranche, zoals personal branding. Download ook de volledige inhoudsopgave.
Volg je een opleiding bij één van onze erkende opleiders? Dan is het boek meestal inbegrepen.
Het examen
Toelating: om deel te kunnen nemen aan een niveau 4 examen moet je
- tenminste 16 jaar oud zijn en
- in het bezit zijn van een Fitnesstrainer A NL Actief branchediploma.
Het examen Fitnesstrainer B bestaat uit drie onderdelen die je alle drie met een voldoende moet afsluiten om het diploma te behalen. Je kunt hieraan gewoon deelnemen op je opleidingslocatie, of rechtstreeks bij NL Actief.
Deel 1: Theorie-examen
Het theorie-examen is een digitale meerkeuzetoets (ABCD) van 60 vragen over het cursusboek. Je moet hiervoor minimaal een 5,5 halen op een schaal van 1-10. Je mag daarvoor maximaal 20 fouten maken.
Deel 2: Praktijkstage en portfolio
Je gaat direct je kennis in de praktijk brengen, in een korte stage. Je gaat een klant van een fitnesscentrum begeleiden. Je legt een portfolio aan waarin je dit begeleidingstraject van begin tot eind beschrijft. Je stagebegeleider moet tekenen voor een goed verloop van de stage. Je portfolio wordt beoordeeld door een erkende examinator van NL Actief. Hoe dat werkt? Alle opdrachten die je moet maken en meer info over de beoordeling vind je terug in de handleiding portfolio.
Deel 3: Reflectiegesprek (eindexamen)
Het eindexamen voor Fitnesstrainer B is de mondelinge verdediging van je portfolio. Je presenteert je portfolio kort en gaat daarover in gesprek met een erkende examinator van NL Actief bij voorkeur degene die ook al je portfolio beoordeeld heeft. De examinator bepaalt of je slaagt en dus het diploma kunt ontvangen. Hierover lees je alles in de handleiding reflectiegesprek.
Als je al toe bent aan examen doen, dan kun je hier direct inschrijven.
Informatie over inschrijven, kosten, herkansen en nog veel meer.
Download alle handleidingen en overige documenten die je nodig hebt om de examens af te ronden.
Vragen die we vaak krijgen van cursisten en geïnteresseerden.
Een goede voorbereiding
Begin goed voorbereid aan je examens en volg een erkende opleiding. NL Actief werkt samen met opleiders door het hele land. Deze bieden jouw deskundige begeleiding en bereiden je goed voor op de examens.
Geslaagd, en nu?
Diploma behaald? Gefeliciteerd! Je kunt je diploma nu laten bijschrijven in ons beroepsregister FITNED.NL. Nog niet geregistreerd? Doe dit snel, dan is het helemaal gratis!
Waarom registreren in FITNED.NL
Je toont je diploma’s en competenties aan klanten.
Je bent vindbaar voor werkgevers.
Je profiteert van voordeel via accreditatiepunten.
Vervolgopleiding volgen?
Het behalen van een branchediploma op niveau 4 biedt ook de mogelijkheid om bewegingsdeskundige te worden, voor sporters met bepaalde ziektebeelden. Met een diploma Bewegingsdeskundige kun je aan de slag in een NL Actief Preventiecentrum. Maar deze opleidingen zijn ook interessant als je meer wit weten over het begeleiden van mensen met bijvoorbeeld Diabetes, of Obesitas. Je kunt je natuurlijk ook in andere richtingen verder specialiseren. Daarvoor verwijzen we je graag naar onze erkende opleiders.
Werk deskundig met mensen met (morbide) overgewicht.
Werk deskundig met Diabetes type 2 patiënten.
Werk deskundig met mensen met niet-aangeboren hersenletsel.