Veel gestelde vragen

  1. Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen ^
Fit!vak heeft een naamswijziging ondergaan en heet voortaan NL Actief!

Hoe kan ik me inschrijven voor de examens?

Volg je een erkende opleiding, dan verloopt de aanmelding meestal via de opleider. Je kunt bij hen terecht met vragen over aanmelden. Wil je examen doen via zelfstudie, meld je dan rechtstreeks aan bij NL Actief. Download hier het aanmeldingsformulier. In sommige gevallen zal je opleider je vragen om je rechtstreeks bij NL Actief aan te melden. Daarvoor kun je hetzelfde formulier gebruiken.
 
Wat kost een NL Actief examen?
Volg je een opleiding bij een erkende opleider? Dan zijn de examenkosten meestal inbegrepen. Check dit wel altijd van tevoren! Wil je de examens rechtstreeks via NL Actief afleggen? Dan zitten daar kosten aan verbonden. Kijk bij exameninfo voor de kosten van de verschillende examens.

Kan ik ook zonder opleiding examen doen bij NL Actief?
In de meeste gevallen is het aan te raden om een erkende opleiding te volgen. Het is niet verplicht een opleiding te volgen voordat je examen doet. Je kunt ook zelf de stof bestuderen en de examens rechtstreeks inkopen bij NL Actief. Lees hier meer informatie over zelfstudie.
 
Kan ik op basis van mijn behaalde diploma’s vrijstellingen krijgen?
In sommige gevallen is dat inderdaad mogelijk. Neem hiervoor contact op via opleidingen@nlactief.nl.
 
Kan ik zomaar op ieder niveau starten?
Nee, je kunt niet meteen op het hoogste niveau beginnen. Voor het Fitnesstrainer B branchediploma moet je eerst beschikken over een Fitnesstrainer A branchediploma (niveau 3). En voor Bewegingsdeskundige (niveau 4+) moet je eerst Fitnesstrainer B (niveau 4) hebben. Voor Fitnesstrainer A moet je tenminste 16 jaar oud zijn om praktijkexamen te mogen doen. Verder geldt dat je de Nederlandse taal voldoende moet beheersen, omdat al het cursusmateriaal en examens in het Nederlands zijn. Voor de precieze regels kun je terecht in het examenreglement.
 
Kan ik studiefinanciering krijgen voor een NL Actief opleiding?
Nee, de brancheopleidingen zijn geen volledige Mbo- Hbo- of universitaire opleiding en dus geld de studiefinanciering hier niet voor. Je kunt de opleidingen vaak wel als vak volgen op school, als onderdeel van een volledige opleiding.
Als je voor een opleiding geen studiefinanciering krijgt en deze is bedoeld voor je (toekomstige) baan, dan kun je bij de aangifte inkomstenbelasting deze studiekosten meestal aftrekken. Lees de regels daarvoor wel even na op de website van de belastingdienst.
 
Welke opleider moet ik kiezen?
We raden je aan altijd te kiezen voor een door NL Actief erkende opleider. Binnen die groep kun je het beste zelf kijken welke opleiding het beste aansluit bij jouw wensen. Let dan bijvoorbeeld op de manier van begeleiden, het aantal contactmomenten en de reisafstand.
 
Kan ik ergens oefenen voor de examens?
Je kunt natuurlijk oefenen voor de praktijkexamens door een opleider te kiezen die je hierbij begeleid. Ook een goede stagebegeleider kan helpen. Voor de theorie-examen van Fitnesstrainer A zijn online oefenvragen te maken, via onze partner Learningpartners.
 
Ik wil mijn deelname aan een examen annuleren, kan dat?
Ongeacht waar en hoe je de opleiding doet, je krijgt altijd een examenvoucher voor alle onderdelen tegelijk. Zodra je één van de onderdelen hebt afgelegd, kun je geen geld terugkrijgen voor deze voucher. Zonder afmelding niet komen opdagen telt ook als deelname. Voor een theorie-examen kun je annuleren tot de dag voor het examen. Het praktijkexamen kun je niet meer annuleren zodra je op het definitieve rooster staat.
 
Waar vinden de examens plaats?
Meestal op de locatie van de opleider of bij een fitnesscentrum waarmee deze samenwerkt. In het geval van zelfstudie vindt het theorie-examen plaats in Ede (Gelderland). Voor het praktijkexamen zoeken wij een plek voor je bij een van de examens die door opleiders worden georganiseerd. We zoeken natuurlijk eerst naar mogelijkheden bij jou in de buurt.
 
Kan ik mijn examen inzien nadat het is nagekeken?
Dat kan, maar alleen op de locatie van de opleider en onder toezicht. Theorie-examens mogen op geen enkele manier worden gekopieerd of meegenomen. Zelfstudiekandidaten kunnen terecht op kantoor bij NL Actief te Ede.
 
Hoe lang is mijn cijfer geldig?
Behaalde theoriecijfers zijn achttien maanden geldig vanaf de examendatum. Hetzelfde geldt voor de portfoliobeoordelingen. Voor het portfolio hoeft het niet te zijn dat je alles opnieuw moet doen. Afhankelijk van hoe lang geleden het is kan updaten misschien voldoende zijn. Een praktijkexamen heeft geen geldigheid, omdat het behalen hiervan direct leidt tot het branchediploma.
 
Ik ben dyslectisch, wat bieden jullie mij?
Als je kunt aantonen dat je dyslectisch ben, dan krijg je meer tijd om het theorie-examen te maken. Daarnaast kunnen we, als dit je helpt, de toets in een groter lettertype en/of op A3-formaat afdrukken. Is dit niet voldoende, dan is er ook de mogelijkheid om tegen extra kosten mondeling het theorie-examen af te leggen.
 
Hoe snel heb ik mijn uitslagen en het branchediploma binnen?
Doe je rechtstreeks bij NL Actief examen, dan heb je binnen twee dagen de uitslag van een theorie-examen. Portfolio’s zijn binnen 3 weken nagekeken. Bij het eindexamen wordt de uitslag na afloop medegedeeld. Per opleider kan dit verschillen.
 
Met welke voorkennis zou ik zonder opleider examen kunnen doen?
Zelf aan fitness doen is iets anders dan lesgeven. Wil je zonder opleiding aan de examens beginnen, dan is het belangrijk dat je ervaring hebt met (fitness)lesgeven. Misschien heb je eerder een andere sportopleiding gevolgd? Vaak beschik je dan al over een groot deel van de benodigde kennis en ervaring. Bedenk wel dat de examens specifiek gaan over fitness.
 
Hoe kom ik in het FITNED.NL register van NL Actief?
Dat kan als je een branchediploma hebt. In sommige gevallen geven vergelijkbare diploma’s ook toegang. Kijk voor meer informatie op www.fitned.nl