Sporters met meer excentrische kracht veranderen sneller van richting

In teamsporten is het van belang dat sporters snel van richting kunnen veranderen. Het lijkt voor de hand te liggen dat een goede spierfunctie een belangrijke rol speelt in de snelheid waarmee een sporter dit kan. Toch laat onderzoek naar deze relatie tegenstrijdige resultaten zien. Een groep Duitse en Tunesische onderzoekers laat nu aan de hand van een literatuurstudie zien dat de excentrische spierkracht een belangrijke rol lijkt te spelen in de snelheid waarmee een sporter van richting kan veranderen. Wat weten we al?
  • Snel van richting kunnen veranderen is belangrijk voor veel teamsporters
Wat is nieuw?
  • Sporters met veel excentrische spierkracht kunnen sneller wenden en keren


Excentrische spierkracht


Afremmen en versnellen zijn belangrijk bij het veranderen van richting. Bij het afremmen is de kracht belangrijk die een spier kan leveren terwijl deze spier langer wordt, ook wel de excentrische spierkracht genoemd. Door de excentrische aanspanning remt de spier de beweging af. Bij het versnellen speelt juist de concentrische spierkracht een belangrijke rol. Dit is de kracht die geleverd wordt wanneer een spier verkort.

Hoe meer kracht, hoe sneller


De onderzoekers laten zien dat hoe meer excentrische kracht een sporter kan leveren, hoe sneller hij van richting kan veranderen. Wellicht dat teamsporters die veel en snel moeten wenden en keren baat kunnen hebben bij een trainingsprogramma met extra aandacht voor excentrische spieraanspanning. Er zijn echter ook andere zaken die een rol spelen bij het snel van richting kunnen veranderen, zoals een goede techniek en snel kunnen reageren.

Auteurs


Inge van Schouwenburg


https://www.allesoversport.nl/artikel/sporters-met-meer-excentrische-kracht-veranderen-sneller-van-richting/