Dehydratie vermindert cognitief functioneren

Om op professioneel niveau te kunnen presteren zijn onder andere aandacht, het snel kunnen nemen van beslissingen en een goed geheugen van groot belang voor een sporter. Dit noemt men ook wel cognitief functioneren. Recentelijk ontdekten Amerikaanse onderzoekers de nadelige effecten van dehydratie voor cognitief functioneren door alle studies over dit onderwerp gezamenlijk opnieuw te analyseren. Wat is er al bekend?
  • Cognitief functioneren is belangrijk voor topsporters.
  • Sporters presteren slechter door dehydratie.
Wat is nieuw?
  • Door dehydratie vermindert het cognitief functioneren.


Dehydratie en cognitief functioneren


Dehydratie vermindert aandacht, executief functioneren (doelgericht kunnen uitvoeren van taken) en coördinatie. Hoe hoger het vochttekort, hoe hoger deze achteruitgang. Andere cognitieve functies zoals geheugen, informatieverwerking en de reactietijd verslechteren niet door dehydratie. Dit bleek uit de analyse van 33 studies waarin totaal 413 personen deelnamen.

Wisselend nadelig


Uit de grootschalige analyse bleek dat dehydratie niet alle cognitieve functies hetzelfde beïnvloedt. Waarom sommige cognitieve functies zoals aandacht en executief functioneren eerder verslechterden door dehydratie, vergeleken met lagere cognitieve functies zoals reactietijd, weten de onderzoekers niet.

Goed drinken


Sporters moeten dehydratie tijdens inspanning voorkomen om tot een optimale prestatie te komen. Of sporters hiervoor het beste op hun dorstgevoel kunnen vertrouwen of beter volgens een schema kunnen drinken hangt af van de duur en intensiteit van inspanning, en van de weersomstandigheden.

Auteurs


Nikki Kolman


https://www.allesoversport.nl/artikel/dehydratie-vermindert-cognitief-functioneren/