Minder burn-out symptomen met sterke sporter-coach-relatie

Dat blijkt uit een studie van een onderzoeksgroep van de Norwegian University of Science and Technology. Met deze kennis kan een coach zijn voordeel doen, en sporters leren om te gaan met stress. Langdurige stress zorgt bij veel sporters namelijk voor problemen. Zo kunnen gestreste sporters sneller geblesseerd raken en leidt het soms zelfs tot een burn-out. Toch heeft stress niet alleen maar nadelen, het lijkt ook noodzakelijk voor de ontwikkeling van jonge topsporters. Volgens de Noorse onderzoekers moeten sporters namelijk leren omgaan met tegenslagen ten tijde van stress: deze mentale veerkracht heet ook wel resilience. Wat is er al bekend?
  • Veel topsporters kampen met stress, wat kan leiden tot een burn-out.
Wat is nieuw?
  • Een sterke relatie tussen sporter en coach kan helpen om symptomen van een burn-out te verminderen.


Sterke relatie, minder burn-out


Onderzoeker Emilie Raanes en haar collega’s toonden een verband aan tussen de sporter-coach-relatie en een burn-out: hoe sterker de relatie, hoe lager het aantal burn-out symptomen. Ook lieten ze – niet geheel onverwacht – zien dat sporters die meer stress ervaarden, vaker burn-out symptomen hadden. Dit ontdekten de Noren door 670 (top)sporters tussen de 16 en 20 jaar verschillende vragenlijsten te laten invullen. Zo moesten de sporters bijvoorbeeld aangeven in hoeverre ze het eens waren met een stelling als: “Mijn coach en ik zijn het eens over de stappen die ik moet nemen om te verbeteren in mijn sport”.

Meer veerkracht, minder stress


Verder viel op dat sporters die de relatie met hun coach als sterk bestempelden, veerkrachtiger waren. Zo bleek dat zij beter konden plannen en organiseren; een onderdeel van mentale veerkracht. Deze vaardigheden zorgen er waarschijnlijk voor dat sporters minder stress ervaren, en daardoor minder burn-out klachten hebben. Toch kan het ook andersom werken, aldus de Noren. Zo zou langdurige stress geleidelijk zorgen dat de veerkracht vermindert, wat ervoor zorgt dat sporters nóg minder goed met stress kunnen omgaan: hetgeen vervolgens kan leiden tot een burn-out.

Hechte en persoonlijke band


Een voorwaarde voor een sterke relatie tussen sporter en coach, lijkt een hechte en persoonlijke band. Volgens de Noorse onderzoekers moet een coach hiervoor oprecht, betrouwbaar en meelevend zijn. Dan pas ontstaat de juiste balans tussen allerlei stressoren, zoals prestatiedruk, en vaardigheden van een sporter om hier mee om te gaan. Dit zou ten goede komen aan de ontwikkeling van veerkracht en andere sportgerelateerde vaardigheden, zo stellen de Noren. Doordat sporters leren op een positieve manier met stress om te gaan, vermindert waarschijnlijk het aantal burn-out klachten.

Auteurs


Nikki Kolman


https://www.allesoversport.nl/artikel/minder-burn-out-symptomen-met-sterke-sporter-coach-relatie/